La Joventut Comunista de Catalunya celebra el IV Congrés

Els propers 9 i 10 de juliol de 2022, la Joventut Comunista de Catalunya celebrarà el seu IV Congrés al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona (C/Rector Triadó, 53), sota el lema “Organitzem la joventut, construïm l’esperança”. 

En aquests últims anys hem viscut a Catalunya alguns episodis transcendents que han confirmat la incapacitat del règim centralista i burgès espanyol d’acceptar la diversitat nacional històrica dins del país. Tot i que la situació de pandèmia per la COVID-19 va marcar radicalment el dia a dia de la nostra societat, no podem oblidar que en el darrer cicle polític també hem assistit a un augment de les reivindicacions i mobilitzacions feministes i ecologistes, sobretot entre el jovent. En el nostre congrés, discutirem sobre totes aquestes qüestions i decidirem com ens organitzem per a lluitar contra el capitalisme i construir la República Catalana i l’horitzó socialista que reclamem. 

De la mateixa manera que en el passat III Congrés, el protagonisme recaurà en la discussió política del nostre Manifest-Programa, on es plasma la nostra visió de la situació sociopolítica nacional i internacional, així com es debatran les línies estrategico-organitzatives per tal de complir els punts plantejats al Manifest-Programa del IV Congrés. 

Durant aquesta jornada congressual, comptarem amb la presència de diferents joventuts comunistes internacionals, així com amb la Federació Mundial de la Joventut Democràtica (FMJD). La solidaritat internacional és una eina clau per lluitar contra el capitalisme neoliberal que ofega als pobles sobirans per enriquir a l’oligarquia occidental. És per això que celebrem que el Congrés sigui també un espai de trobada internacional.

En un context de reflux del Moviment Comunista Català i de l’Estat Espanyol, és imprescindible que la joventut comunista es trobi per discutir i debatre quines són les línies que hem de seguir per arribar al nostre objectiu: el trencament amb el règim del 78 i el sistema capitalista que ens explota. La precarietat laboral encara marca el dia a dia de la joventut treballadora i, per lluitar contra ella, necessitem una Joventut Comunista forta, organitzada i decidida! 

Perquè volem que a cada barri, a cada centre d’estudi i a cada centre de treball les comunistes hi siguem presents per organitzar-nos i construir l’esperança!

La JCC participa a la XIII trobada europea de joventuts comunistes

 

La Joventut Comunista de Catalunya va participar el passat cap de setmana a la Trobada d’Organitzacions Juvenils Comunistes d’Europa (MECYO) a Istambul, Turquia. En aquesta trobada es van fer tot un seguit de debats sobre les lluites de la joventut a Europa, sobre el Centenari de la Revolució Socialista d’Octubre i sobre l’avenç de l’anticomunisme.

Aquesta trobada es celebra de forma anual des de fa 13 anys és un espai de trobada per a les joventuts comunistes d’Europa, i serveix per intercanviar experiències i punts de vista, així com per millorar les relacions entre les organitzacions comunistes de tota Europa.

 

Aquí podeu llegir les dues intervencions que va fer la delegació de la JCC que va participar a la MECYO:

 

La JCC inicia una campanya als call center

 

WhatsApp Image 2017-02-08 at 19.16.54
Menjadors de Konecta

 

La Joventut Comunista de Catalunya ha començat aquesta setmana una campanya d’extensió als call center de Barcelona. Aquesta campanya, que té com a objectiu cridar a la lluita de la gent jove que treballa en aquest sector i a lluitar am la JCC, es realitzarà durant el febrer i el març. El sector del telemàrqueting és un dels sectors que concentra més gent jove i, a la vega, un dels sectors en els que les condicions de treball són més precàries. És per això, i per alimentar la lluita que s’està donant per un conveni digne en el sector, que la organització ha decidit fer una campanya destinada exclusivament a aquest sector, tot animant a les treballadores i els treballadors a conscienciar-se de la necessitat de la lluita i la organització sindical i polític al seu lloc de treball.

Aquesta campanya ha començat amb el repartiment de material als menjadors de Konecta, i continuarà en diferents plantes de les diverses empreses del sector que estan instal·lades a la capital. Així mateix, aquesta campanya serà el preàmbul de la campanya d’extensió general de la Joventut Comunista que tindrà com a eixos la lluita al territori, la lluita pel treball digne i la lluita per l’educació pública.

 

Vols participar en la campanya?

Descarrega’t la octaveta en PDF i reparteix-la!

 

 

 

La JCC participa a l’acte d’homenatge a Fidel

 

Intervenció d’Anna Usart, membre del Secretariat de la JCC, en l’acte del passat 3 de desembre davant el Consulat de Cuba a Barcelona.

Des de la Joventut Comunista de Catalunya fem nostres les paraules de la Declaració dels nens, adolescents i joves de Cuba, del Buró Nacional de la Unió de Joves Comunistes de Cuba. Fem nostres els seus sentiments i la seva convicció que “per durs que siguin els temps i per alts que siguin els reptes, aquí estarem en cada trinxera de l’estudi, del treball i de la defensa, disposats a preservar aquesta Revolució fidelíssima”.

Com diuen les joves comunistes de Cuba, nosaltres també afirmem que el futur del Socialisme a Cuba està en les seves mans, i que des d’aquí, dels municipis de Catalunya, des dels centres d’estudi i de treball, seguirem l’exemple de Fidel, del poble i de la joventut de Cuba, per aconseguir un futur de dignitat i de pau per a la joventut del nostre país i de tot el món.

Seguirem l’exemple de Fidel, del Che, de Vilma, de Camilo, de Raúl i de tants herois i heroïnes cubanes que ho han sacrificat tot al servei del seu poble i de la humanitat.

Fidel és avui el gran referent de milions de joves a tot el món. Després de la mort de Fidel una frase brota de molts cubans i de moltes cubanes: Fidel és Cuba. Nosaltres volem afegir: FIDEL ÉS LA JOVENTUT. Fidel és l’esperança d’un món nou.

Visca Cuba i al seva Revolució!

¡Hasta la victoria, siempre!

La JCC inicia el cicle de debats “Europa. Necessitem un pla B?”

Europa

Entre el 17 i el 27 de novembre la JCC realitzarà un cicle de debats sobre Europa. La claudicació del govern de Tsipras davant les exigències de les institucions europees van deixar al descobert la impossibilitat de portar a la pràctica programes de rescat social, tot i que fossin moderats. Així mateix, va despertar un debat a l’esquerra sobre la necessitat de tenir un Pla. Dirigents polítics i figures destacades com Jean-Luch Mélenchon, Yanis Varoufakis, Zoé Konstantopoulou i Oskar Lafontaine han fet una crida a bastir un pla de sortida al marc de l’Euro i de la Unió Europea. D’altra banda, activistes socials i polítics han promogut una trobada internacional que es va celebrar al mes d’octubre a Barcelona. La Joventut Comunista vol contribuir a aquest debat amb una sèrie de xerrades que portin a la gent jove una nova perspectiva sobre Europa, i la importància de construir una alternativa per poder aplicar un veritable programa de transformació social.

 

Els debats seran:

Dimarts 17N. 19:30. Torre d’en Gorgs (Barberà del Vallès)

L’Euro i la sobirania. Són compatibles?

  • Joan Tafalla (Espai Marx)
  • Pau Llonch (Crida per Sabadell)

 

Dijous 26N. 19h. Facultat de Geografia i Història (Aula 407)

Europa. Una història crítica.

  • Alejandro Andreassi (Prof. Història Contemporània UAB)
  • Albert Medina (estudiant d’economia UPF)

 

Divendres 27N. 12:30. Facultat de Dret (Aula a confirmar)

Quant ens costa l’Euro? El cost de sortir o quedar-se a l’Euro.

  • Ponent a confirmar
  • Eduardo Garzón (economista, investigador a la Fundación Europa de los Ciudadanos-IU)

 

Divendres 27N. 18:30. Casal de l’Alba (C/Liuva, 39-45. Barcelona)

Europa i Amèrica Llatina. Projectes oligàrquics vs projectes populars

  • Alba Blanco (politóloga, Casal de l’Alba)
  • Arantxa Tirado (politòloga, especialista en política exterior veneçolana)
  • Eduardo Garzón (economista, investigador a la Fundación Europa de los Ciudadanos-IU)

 

La JCC celebra la III Escola de Formació Lina Òdena

Imatge d'enllaç permanent incrustada

El passat cap de setmana es va celebrar la tercera edició de l’Escola de Formació Lina Òdena, un projecte que va nàixer amb el procés d’unitat juvenil comunista i que es consolida amb aquesta edició. Com en les altres edicions es va fer a El Masnou.

La tercera Escola de Formació de la JCC va començar amb el debat sobre l’estratègia i la tàctica del moviment comunista i la situació de la classe treballadora. Pel que fa a l’estratègia es van fer dos tallers simultanis, un per a persones que han entrat aquest any a la Joventut Comunista i un altre per a persones que ja porten temps a la organització. En el primer es van explicar els conceptes bàsics per planificar una bona estratègia i una bona tàctica. En el segon, a partir d’un ponència de l’historiador Joan Tafalla, es va aprofundir en alguns conceptes a partir de l’obra d’Antonio Gramsci.

Pel que fa a l’estat de la classe obrera, es van fer dues ponències. La primera, a càrrec de l’historiador Javer Tébar, sobre les transformacions en el món del treball, centrant el debat en la tesi de Guy Standing sobre l’aparició del “precariat” com a nova classe social. La segona, a càrrec de l’advocada Jessica Boloncel, sobre com ha evolucionat el dret laboral a partir de les darreres reformes laborals.

Durant la tarda també es va debatre sobre la confluència i la unitat popular de cara a les eleccions municipals del maig. En aquest debat vàrem comptar amb la participació de Carlos García, de la UJCE, i la candidata d’EUiA a Barcelona en Comú, Mercedes Vidal. Així mateix, es va fer un breu taller sobre el cas dels camarades Isma i Dani, amb la participació del Dani, que va comptar amb la presència del Dani per explicar-nos la campanya de suport dels darrers mesos.

Imatge d'enllaç permanent incrustada

Com en cada edició, l’Escola Lina Òdena va comptar amb moments d’oci com el ja clàssic Trivial preparat per a l’ocasió. En aquest joc es van fer un seguit de preguntes sobre l’actualitat i cultura, i temes relacionats amb el moviment obrer i el comunisme.

Diumenge al matí es va continuar amb un taller sobre feminisme, a càrrec que de l’educadora social Adriana Sabaté. En aquest es van tractar els rols de gènere en les organitzacions, i la sobremasculinització dels espais de participació política i social. A més, es va tenir un debat sobre com canviar aquestes dinàmiques, i com establir mecanismes per assegurar la igualtat de gènere en les organitzacions polítiques.

L’Escola va finalitzar amb un taller sobre el conflicte armat a Ucraïna i els interessos geoestratègics que actuen en aquest.