Manifest Primer de Maig | Treballar menys per treballar totes!

El Primer de Maig és una data històrica per a la classe treballadora, ja que constitueix una jornada de lluita i reivindicació obrera de les nostres demandes per emancipar-nos i acabar amb l’explotació laboral del sistema capitalista. La funció social del treball recau en el benefici social que genera i és per això que l’existència del treball assalariat constitueix un atac als drets de la nostra classe: l’extracció del fruit del nostre treball per enriquir les butxaques d’uns pocs, fomentant l’explotació capitalista. 

Durant les darreres dècades, com a societat hem viscut una important revolució tecnològica que ha impactat radicalment en l’economia i el món del treball: cada cop produïm més i en menys temps, però, en canvi, no treballem menys.

Aquesta darrera afirmació hauria de ser la del sentit comú: per què no treballem menys si les necessitats productives ja són cobertes? La resposta és simple, i és que el capitalisme necessita ampliar el marge de producció per fer créixer també el de benefici. Per què treballar menys si podem vendre més? És on entra el valor de canvi, ja que la importància de la mercaderia no és la seva utilitat sinó per quants diners es pot intercanviar. Aquesta dinàmica, que acaba produint excedència de producció, provoca un fenomen de sobreproducció i de destrucció d’excedents per evitar la devaluació dels preus dels productes. En un context de crisi econòmica i de consum com la que estem vivint, és criminal que es desaprofitin tones de productes de primera necessitat – com són els aliments -, per evitar que aquests s’embarateixin. Durant la crisi sanitària de la covid, vam poder veure com aquestes dinàmiques es van produir al voltant de la comercialització dels tests d’antígens i les mascaretes i com no va ser fins a la seva regularització que es va aconseguir democratitzar el seu accés.

Que es pot fer davant això? La solució de la Joventut Comunista de Catalunya és que hem de produir el necessari i distribuir-lo justament, mitjançant la redistribució de la riquesa i la socialització dels mitjans de producció! Així com la defensa de la sobirania dels pobles de l’Estat Espanyol per poder avançar i construir els seus projectes nacionals no supeditats a les lògiques assimilistes i unitàries de Madrid. Entenem que és impossible el nostre alliberament social sense el nacional.

Però mentre convivim amb un sistema i un estat capitalista necessitem respostes a curt termini que sufraguin els costos ecològics, econòmics i socials d’aquesta lògica És per això que aquest Primer de Maig també defensem:

  • Regular els preus dels béns  de primera necessitat per tal que no siguin susceptibles de ser part de l’especulació empresarial, gràcies a excuses com la guerra d’Ucraïna per encarir la benzina o productes com l’oli o la vaga de transportistes, utilitzada per gegants com Mercadona.
  • Reforçament del transport públic col·lectiu: la crisi del petroli no ha arribat encara al seu punt final. Necessitem acabar amb la dependència del transport individual mitjançant la socialització dels costos del col·lectiu i la inversió en les estructures i en les connexions. De la mateixa forma, reivindiquem la necessitat d’un sistema tarifari integral que no penalitzi la distància, i acabar amb el barcelonacentrisme. Considerem que l’ús del transport per anar a treballar forma part de la jornada laboral i és, per tant, l’empresa qui se n’ha de fer càrrec.
  • Millorar les condicions de treball: reclamem feines dignes que ens permetin viure vides plenes i complir les nostres expectatives de vida. Necessitem treballar menys i cobrar més, però alhora acabar amb la xacra de la temporalitat i la parcialitat forçada.
  • Regulació dels preus de l’habitatge: l’habitatge és un dret que cada dia es veu vulnerat per culpa de la seva mercantilització. És per això que reclamem la regulació dels preus del lloguer com a via per evitar l’especulació immobiliària, així com l’ampliació del parc d’habitatge públic.

En conclusió, volem “Pa, sostre i treball” però hi anem més enllà: també volem poder viure dignament els nostres espais d’oci en entorns saludables i no mercantilitzats. Volem estudiar sense haver d’endeutar-nos i, sobretot, manifestem la insolvència d’aquest sistema que fa impossible que la classe treballadora pugui viure justament i veure complides aquestes demandes de mínims.

Comitè Executiu de la Joventut Comunista de Catalunya

28 d’abril de 2022

Primer de Maig. Consciència de classe, orgull de classe.

 

Manifest de la JCC pel Primer de Maig

 

La ‘’festivitat’’ de l’1 de Maig sempre ha estat una oportunitat per mostrar i demostrar que estem units com a classe treballadora. Després de l’abstenció del PSOE en el procés d’investidura de Mariano Rajoy, més que mai, hem de demostrar que som majoria i tenim consciència de classe. Seran temps de retallades en els nostres drets, ja siguin laborals o socials, afeblint encara més el teixit social i de classe del nostre país. No podem oblidar que no només ens governa la dreta espanyola, sinó que també ho fa la dreta catalana, que amb les retallades i els seus suports a les lleis repressives aprovades pel PP en matèria laboral i social, fan que ambdues es retroalimentin. Si la dreta està unida, la classe obrera també ho hem d’estar, tant se val d’on venim.

Al sistema capitalista sempre li ha interessant tenir a un jovent que no tingui ni consciència ni orgull de classe, dificultant que les joves tinguin temps per organitzar-se. Han construït una societat en la qual els joves viuen alienats a la realitat laboral. De l’única forma que podem canviar això es unir els lligams del jovent amb la classe treballadora i així vèncer aquest mur que la societat capitalista ha construït per separar-nos. Ells estan organitzats i tenen les seves armes, les seves lleis i normes. Nosaltres, el jovent, hem de organitzar-nos als llocs de treball, als instituts, a les universitats, als barris… Per donar una resposta efectiva i de classe.

Hem d’enfortir la lluita per uns convenis dignes en els sectors més precaris, com el sector del telemàrqueting o l’hostaleria entre d’altres, per l’eliminació de les taxes universitàries abusives. Per l’eliminació de les ETT’S, els contractes temporals i precaris, les pràctiques sense remuneració. Per la fi dels sous de misèria. Per la visibilització dels col·lectius LGTB+ i la fi dels valors patriarcals i masclistes als centres de estudi i de treball. Que no t’enganyin, que no t’estafin, tu tens classe, la teva classe es la treballadora.

Les joves seguim tenint problemes econòmics per accedir a l’educació superior, pel que hem de compaginar els estudis amb el treball. Les grans empreses s’aprofiten d’aquesta situació creant llocs de treballs precaris, on en molts casos es tenen contractes de pràctiques amb salaris de misèria, o bé sense remuneració. Això fa que sigui més difícil l’accés a uns estudis i un treball digne alhora. Les joves ens hem convertit en els ‘’esclaus’’ del sistema laboral, som la mà precària. De l’única manera que pot canviar aquest panorama laboral es que el jovent s’empoderi, s’organitzi i lluiti per combatre aquesta ofensiva del capital.

Per tots aquest motius cridem a la joventut a lluitar amb nosaltres, la Joventut Comunista de Catalunya, el proper 1 de Maig.

Programa d’activitats de la JCC
10:30. Esmorzar comunista (a la seu central)
11:30. Anem cap a la mani
14. Dinar a la seu
14:30. Tertúlia: les dones al moviment obrer
amb Núria Lozano
17:30. Anem cap a la mani de la tarda