Comunicat 25N: Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona

Com tots els anys, el 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, sortirem a manifestar-nos contra la violència masclista que cada dia rebem les dones en diferents àmbits de la nostra vida, des de les formes més subtils fins a les més extremes. El patriarcat es construeix des de les expressions més aparentment innòcues, que es van acumulant i donant lloc a unes dinàmiques que acaben col·locant-nos sempre a les dones en el blanc d’actituds i comportaments violents.

A principis d’aquest mes, la Delegació del Govern Espanyol per a la Violència de Gènere havia comptabilitzat 50 assassinats de dones a les mans de les seves parelles o exparelles en tot l’Estat espanyol, aconseguint ja així la xifra que ens va deixar 2018.

No podem deixar de subratllar la greu amenaça que suposa per a nosaltres, com a dones obreres, l’arribada d’un partit com Vox a la tercera força política. Vox combina totes les postures reaccionàries que la dreta fa dècades que enarbora com a senyal d’identitat, i ara d’una forma molt més embravida i descarada. L’emblanquiment del seu ideari per part dels mitjans de comunicació, amb el consegüent altaveu i plataformes mediàtics que això els suposa, ha aconseguit que posicions obertament masclistes, LGBTfòbiques i racistes siguin considerades una opció política més i no un enorme atemptat contra els drets fonamentals dels éssers humans. Un dels punts del preacord de PSOE i Unidas Podemos és l’establiment de polítiques feministes que permetin “garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones” centrant-se en qüestions com l’elaboració d’una Llei d’igualtat laboral o la lluita contra el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. Ens queda esperar que això no es quedi en simples paraules buides i que en el futur pròxim vegem que de debò es prenen mesures per a combatre sense miraments el masclisme amb el qual convivim cada dia.

En els últims temps, hem vist com es deslegitimava la lluita feminista més encara del que ja es va intentar deslegitimar en el passat. S’han propagat discursos racistes i xenòfobs disfressats d’una suposada “preocupació per la dona”, com quan membres de Vox diuen que la majoria d’agressions sexuals en l’Estat espanyol són comeses per immigrants, cosa que és falsa i que hauria de ser combatuda com la propaganda racista i reaccionària que és. L’imaginari col·lectiu es crea a partir dels relats mediàtics, construïts, com no podia ser d’una altra forma en la societat masclista en la qual vivim, en funció d’uns interessos patriarcals que generen tota mena de violència cap a les dones.

Per desgràcia, recentment han saltat a la palestra diversos casos de violència masclista que per la seva gravetat han generat una gran resposta pública. Banalitzar-los i fer d’ells un circ mediàtic és també una forma de violència masclista, ja que estableix la base perquè agressions sexuals, violacions i feminicidis siguin tractats com un tema d’entreteniment massiu més.

Ens agradaria assenyalar, a més, que avui, 20 de novembre, se celebra el Dia de la Memòria Trans. En aquesta data es commemora l’assassinat de Rita Hester, una dona trans afroamericana, en Allston, Massachusetts, el 20 de novembre de 1998. Això serveix com a trist recordatori que les violències masclistes no fan sinó augmentar en intensitat en els col·lectius de dones més marginats i desfavorits i que resulta imprescindible lluitar perquè no es cometi ni un sol delicte d’odi més.

Des de la JCC continuarem treballant per portar el nostre feminisme revolucionari i de classe a tots els racons en els quals com a dones de la classe proletària necessitem que estigui present. En els nostres llocs de treball, les nostres aules, les nostres famílies, les nostres parelles, els nostres cercles d’amistats, les nostres formes d’entreteniment, els nostres espais de militància política i social: la violència masclista no és qüestió de broma i lluitarem tot el possible per a erradicar-la d’una vegada per sempre.

Força i ànim en la lluita!

Comitè Executiu de la Joventut Comunista de Catalunya

20 de novembre de 2019