Comunicat sobre l’atac del Marroc contra el Sàhara Occidental al Guerguerat

La matinada del dia d’ahir tropes marroquís van trencar l’alto al foc resultant de l’acord de pau de l’any 1991 mitjançant la incursió militar als territoris alliberats de la República Àrab del Sàhara Occidental (RASD). Aquesta acció unilateral del regne alauita és una demostració més de l’atac imperialista que pateix el poble saharaui, des de 1975 pel Marroc i abans per l’Estat Espanyol.

La població sahrauí porta més de 40 anys abocada a la diàspora permanent i a la impossibilitat de retornar a la seva terra o de viure-hi sense sotmetiment. Els sahrauís han estat objecte de violacions de Drets Humans davant la impassivitat de les Nacions Unides. Des de l’èxode forçat de saharauis que van haver d’exiliar-se i que porten tot aquest temps vivint als camps de refugiats, fins a la població que viu oprimida en els territoris ocupats del Sàhara Occidental. 

L’acció de la MINURSO (Missió de les Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental) ha estat clarament ineficaç, no només no aconseguint els objectius pels quals es va crear sinó també donant marge al Marroc per explotar els recursos naturals del Sàhara Occidental i assegurar en control i la substitució poblacional.

Els recents fets són conseqüència de l’acció repressiva del Marroc que venia preparant la intervenció amb moviments militars previs i contra les manifestacions pacífiques de saharauis. Davant aquesta la violació de la sobirania de la RASD, el Front Polisari i l’Exèrcit Popular d’Alliberament Saharaui han respost de forma legítima a l’agressió il·legal i unilateral del Marroc.

És important també recalcar els papers que juguen en aquest conflicte Espanya i França. França, com a principal potència valedora que recolza la criminal política del Marroc, i Espanya com a potència encarregada de resoldre el conflicte. Hem de recordar que Espanya com a antiga potència colonitzadora del Sàhara Occidental, és l’encarregada de resoldre el conflicte i pressionar perquè es convoqui el referèndum d’autodeterminació del Sàhara, pendent des de fa 30 anys.


Des de Comunistes de Catalunya i la Joventut Comunista de Catalunya manifestem:

  • La nostra total condemna a l’intervenció militar del Marroc a la zona del Guerguerat de la RASD.
  • El nostre rebuig a l’ocupació alauita del Sàhara Occidental, una mostra imperialista d’explotació dels recursos naturals i d’opressió nacional.
  • La preocupació davant la inacció de les Nacions Unides i la MINURSO per la resolució efectiva del conflicte, el qual passa, tal i com reclama el poble saharaui, per un referèndum d’autodeterminació vinculant.
  • Exigim al govern espanyol que abandoni, la seva tradicional política de mirar cap un altre cantó quan es vulneren els drets dels sahrauís. Un govern no pot autodenominar-se progressistia si és còmplice de les polítiques de colonització i agressió del Regne de Marroc. 
  • Manifestem la nostra més absoluta i ferma solidaritat amb el poble saharaui, les institucions de la RASD, del Front Polisario i la UJSARIO.

.

14 de novembre de 2020

Comunistes de Catalunya i Joventut Comunista de Catalunya

.