Referèndum sí, 9N no.

 

La JCC sobre l’anunci del referèndum

El Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar ahir la data i la pregunta del referèndum. En una roda de premsa solemne, el Govern va anunciar una pregunta que només s’havia consensuat amb l’independentisme, sense cap voluntat d’arribar a un acord amb les forces sobiranistes que no aposten per la independència, o aquelles forces democràtiques que estan a favor del dret a l’autodeterminació del poble català. Així doncs, aquesta cita amb les urnes neix sense el reconeixement de totes les parts, ni cap a totes les parts.

Ahir, però, no es va convocar el referèndum, només es va anunciar la pregunta, i no es va explicar quan es signaria la convocatòria, ni es van explicar els detalls clau per a la celebració d’un referèndum. No se sap encara on es votarà, quins seran els col·legis electorals, ni quines circumscripcions es determinaran. No se sap, encara, com s’elaborarà el cens, si ja està elaborat, i per tant no se sap com es comprovarà la validesa dels vots ni que no es donin casos de múltiples vots. Tampoc es coneix quines normes tindrà aquest referèndum, ni qui vetllarà per a que es compleixin. Per tant, no es coneixen les qüestions bàsiques que determinen que un referèndum és un referèndum, així com no es garanteix que el procés de votació sigui net ni que no estigui predeterminat per a que només competeixi una opció.

Un altre aspecte que també es desconeix és la disposició del govern a desobeir les sentències que arribin del Tribunal Constitucional, ni la seva determinació per fer front a l’ofensiva repressiva que es pugui donar des de l’Estat, i encara menys la garantia que el Govern vetllarà pel manteniment de les urnes en cas que es doni l’ordre judicial de retirar-les. Avui, per tant, no es donen les condicions per garantir que es realitzarà un referèndum, i existeix el temor que l’1 d’octubre sigui una còpia barata del 9N.

La Joventut Comunista de Catalunya estarà sempre amb les mobilitzacions per l’exercici del dret d’autodeterminació, però en cap cas pot avalar la devaluació d’un instrument tant important com el referèndum d’autodeterminació. La JCC animarà al moviment juvenil a participar en tota mobilització per aconseguir la plena sobirania, així com cridarà a la joventut a participar d’un referèndum que tingui totes les garanties, però considera que des del Govern no es pot enganyar al poble de Catalunya.  Desitgem que l’1 d’octubre es celebri un referèndum i no el primer acte d’una nova campanya electoral.