Un procés constituent per una Catalunya Popular

Manifest de la JCC per la Diada Nacional de Catalunya.

[Versió en PDF]

Ja han passat sis anys des que el Tribunal Constitucional va retallar l’Estatut d’Autonomia, i va desembocar en una manifestació que donaria el tret de sortida a un cicle polític marcat per la reivindicació de la llibertat nacional de Catalunya. La decisió del TC, incitada pels sectors més reaccionaris de les institucions polítiques, judicials i dels mitjans de comunicació d’Espanya, va obrir una gran escletxa en el consens constitucional que pervivia fins aquell moment. Una escletxa que s’ha anat fent més gran, i que ja és irreversible. Aquesta escletxa, a la vegada, escenifica la impossibilitat de l’Estat espanyol d’esdevenir un projecte de convivència de totes les nacions i pobles si no es refunda, si no enceta un procés constituent que construeixi un nou Estat plurinacional, de tipus federal.

Enguany viurem una altra Diada Nacional marcada per la mobilització. Una altra Diada en la que es veurà la força mobilitzadora de l’independentisme. Tot i això, també viurem la Diada en la que l’independentisme està més aïllat, incapaç d’aplegar sota les seves reivindicacions a la majoria social del país. Diada rere Diada, l’independentisme ha anat plantejant calendaris impossibles i propostes d’actuació que han trencat completament l’amplíssima majoria construïda al voltant del dret a decidir. Si en el seu moment l’acord per realitzar un referèndum d’autodeterminació arribava gairebé al 80% de la població i de la seva representació parlamentària, ara mateix les reivindicacions que es manifestaran a la mobilització de l’11 de setembre tenen només el suport de la meitat.

Des de la Joventut Comunista de Catalunya considerem que un projecte nacional ha de construir-se sobre un gran consens. Només és possible aconseguir un gran consens bastint un projecte nacional per a la majoria. Només un projecte popular de país, que estableixi les bases per a l’emancipació de la classe treballadora i les capes populars, és la garantia d’assolir la màxima sobirania per a Catalunya. El projecte de les elits, el que volen construir les forces que conformen Junts pel Sí, només pretén aconseguir incrementar el marge de beneficis de les elits econòmiques i reforçar la concentració de capitals. Així s’ha demostrat durant tota aquesta legislatura.

Des de les eleccions del 27S només hem vist com Convergència Democràtica de Catalunya realitza el seu procés de refundació. No hem vist cap pas endavant en l’exercici del dret d’autodeterminació del nostre poble, ni l’aplicació de cap pla de xoc per fer front a l’emergència social que vivim. En el que portem de legislatura només s’han aprovat declaracions sense cap tipus de conseqüència real. Només hem vist una espècie de teatralització de l’enfrontament entre les institucions catalanes i espanyoles. Una teatralització, però, que ha comportat accions coercitives per part del Tribunal Constitucional cap a membres de la Mesa del Parlament. Des de la Joventut Comunista considerem que la judicialització del conflicte polític mostra l’herència franquista de les institucions judicials i polítiques de l’Estat, i el seu marcat caràcter reaccionari. D’altra banda, lamentem que la gestió de les reivindicacions populars per construir la República Catalana s’hagi transformat en un espectacle parlamentari, sense resultats ni la intenció real de dur a terme cap procés polític real que porti a la constitució d’un nou Estat.

Durant el poc temps que portem de legislatura s’ha evidenciat el caràcter neoliberal de Junts pel Sí. La reducció a la carta d’impostos per als casinos, negar-se a pujar els impostos a les rendes més altes, la presentació d’uns pressupostos que mantenien una política antisocial, i el fet de tombar la ILP per l’Eduació Pública són una mostra de la veritable línia política del govern de la Generalitat. A més, s’ha pogut comprovar el caràcter sectari i excloent de Junts Pel Sí, tant per les declaracions dels seus dirigents, com pels linxaments mediàtics que desenvolupa un sector de la seva base social. Les eleccions del 27S, plantejades com un plebiscit, no han portat cap pas endavant en l’exercici del dret d’autodeterminació, ni en l’inici del procés constituent. Des de la Joventut Comunista de Catalunya considerem que cal començar un procés constituent real, que esdevingui un període debat als barris i municipis, i a tots els àmbits institucionals del nostre país, per construir un nou país. Cal realitzar un procés constituent que configuri un nou projecte per a Catalunya, unes noves bases i unes noves regles. Des de la JCC reivindiquem un Procés Constituent per construir una Catalunya popular.

La Joventut Comunista de Catalunya aposta per la construcció de la República Catalana, social, democràtica i lliurement federada amb una Espanya plurinacional i republicana. La construcció de la República Catalana només és possible amb una àmplia base de suport. La República Catalana només es podrà construir des d’un projecte que atengui les necessitats de la gent treballadora i que reconegui la pluralitat i la diversitat cultural i lingüística del país. La construcció d’un Estat independent excloent àmplies capes de la població social i culturalment és un projecte inviable que amaga altres interessos. Així doncs, des de la JCC entenem que la construcció de la República Catalana és impossible predeterminant el resultat del seu procés de constitució. La seva relació amb la resta de pobles d’Espanya i el caràcter del procés constituent només ho pot determinar el poble català mitjançant un referèndum vinculant. El caràcter vincultant d’aquest referèndum només el pot marcar el poble.

Des de la JCC considerem que només l’esquerra transformadora pot liderar un projecte d’emancipació social i nacional per al poble de Catalunya. Només l’espai de l’esquerra popular i rupturista, conformada en diferents espais i amb diferents expressions, pot donar un gir a aquesta situació d’estancament. Només la construcció d’un nou espai popular, nacional i democràtic, que aplegui les forces polítiques i socials transformadores, pot assentar les bases per retirar del lideratge del país a la coalició neoliberal que ens governa. Per això, saludem la convocatòria de l’acte d’En Comú Podem a Sant Boi, i cridem a participar a tota la joventut treballadora i estudiantil. L’acte de Sant Boi ha de representar un punt d’inflexió en la disputa del lideratge del país i de la lluita per l’emancipació nacional i social del poble català. Només una proposta popular i democràtica per a Catalunya, que tingui en el procés constituent i el referèndum els pilars de la construcció d’un nou país, pot aplegar àmplies majories. Només un projecte liderat per la gent treballadora, pels sectors més precaritzats, per la joventut treballadora i estudiantil, pot portar a Catalunya a l’exercici de la seva sobirania, a la defensa dels seus interessos front les oligarquies catalanes, espanyoles i les institucions europees. Des de la JCC cridem a la joventut treballadora i estudiantil a mobilitzar-se en defensa de la sobirania de Catalunya, i a sumar-se a les lluites que es desenvoluparan durant aquest curs per guanyar un futur digne.

08 de setembre de 2016
Comité Executiu de la
Joventut Comunista de Catalunya