Comunicat d’organitzacions juvenils catalanes sobre la situació del procés de pau a Colòmbia

Les organitzacions juvenils revolucionàries i de l’esquerra catalana volem expressar la preocupació que ens genera la tendència que ha pres la situació política a Colòmbia des dels acords de pau del 2016, agreujada especialment aquest any 2020; any en què hi ha hagut un augment de les massacres, que ja són més de 60 des del gener. Aquesta part del conflicte i de la violència present al país succeeix majoritàriament en zones rurals i històricament colpejades pel conflicte i per la presència de grups armats legals i il·legals.

A aquesta situació s’hi sumen els greus fets ocorreguts recentment a Bogotà, on els cossos policials han assassinat 13 manifestants quan protestaven contra la brutalitat policial. Lamentem i condemnem rotundament aquests assassinats, així com la criminalització de la protesta i d’organitzacions socials, intensificada des d’aquest moment.

Concretament, considerem també molt greu l’incompliment sistemàtic dels acords de pau del 2016 per part del govern amb intervencions directes de les forces armades sobre cultius de coca en comunitats rurals i no realització de les inversions pactades en aquestes mateixes comunitats, on encara avui dia hi ha poblacions que viuen en la més absoluta pobresa.

Paral·lelament a aquesta situació, és essencial que el procés de pau inclogui reparació, reconeixement i veritat per a que les víctimes -totes- del conflicte armat puguin començar a guarir les ferides encara obertes.

També és molt preocupant l’activitat de grups paramilitars, que no ha cessat en cap moment i que és particularment activa en l’actualitat. Aquests grups paramilitars, que es dediquen a assassinar líders socials principalment en comunitats rurals, difícilment són reprimits i desarticulats.

La gravetat de la situació es mostra si veiem els números des del 2016: més de 1000 líders socials i 225 ex-guerrillers assassinats. Molt d’ells, joves compromesos que lluitaven per a millorar la vida de les seves comunitats.

Les organitzacions signants demanem, per tant, que:

  • Es garanteixi la vida dels líders socials, dels defensors dels drets humans i dels excombatents de les FARC-EP signants dels Acords de Pau.
  • Es compleixin tots els punts dels Acords de Pau, particularment en tot allò que fa referència a la gestió de terres en les zones rurals i a la inversió de les zones afectades pel conflicte.
  • Que es desarticulin de forma urgent tots els grups paramilitars i que es faci el possible per a depurar totes les responsabilitats i que es reparin els danys causats.
  • Es resolguin per part de la justícia colombiana de manera especialment àgil els jovenicidis -massacres contra joves- per a que es pugui castigar els responsables i s’eviti per tots els mitjans que se’n produeixin de nous.
  • Que hi hagi un veritable procés de reconeixement i de veritat per part de totes les parts del conflicte per a poder, així, reparar els danys a les víctimes. En aquest sentit, considerem important el paper de la Comissió de la Veritat i de la Jurisdicció Especial per a la Pau com a mecanismes que assenten les bases de la veritat, la justícia, la reparació i la no repetició.
  • Que el govern de Colòmbia torni al diàleg per a una negociació de pau amb l’ELN, com a part encara viva del mateix conflicte.
  • Finalment, és imprescindible impulsar inversions en zones rurals i zones afectades pel conflicte per a garantir la prosperitat en aquestes regions, evitar la marginalització i la pobresa extrema.

Octubre del 2020.

.

Joventut Comunista de Catalunya

Joventut Socialista Unificada de Catalunya

ARRAN

La Forja – Jovent Revolucionari

Confluència Jove