Consulta sí o sí! Construïm Poder Popular!

Resolució de la Joventut Comunista de Catalunya davant l’actual context polític de Catalunya i la celebració de la consulta el 9 de novembre

Consulta sí o sí! Construim Poder Popular!

Els i les comunistes de Catalunya defensem el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya i de la resta dels pobles de l’Estat i del món. Considerem l’excercici d’aquest dret com un pas més en l’emancipació de la nostra classe i en la construcció del país que volem.

En l’actual context d’importants i àmplies mobilitzacions del poble de Catalunya, veiem com la dreta nacionalista, CIU, així com organitzacions civils i mitjans de comunicació afins, i opcions independistes moderades com ERC, intenten capitalitzar les aspiracions d’una important part de la societat catalana. Les mobilitzacions dels darreres anys -i la darrera Diada Nacional ha estat mostra també d’això- han mostrat les bases populars i ampliament democràtiques de les reivindicacions d’una amplia majoria de la població favorables al dret d’autodeterminació i a ser protagonistes del futur de Catalunya.

A més a més, aquestes mateixes mobilitzacions i reivindicacions impliquen una ruptura amb el Règim del 1978 i qüestionen l’hegemonia de les elits i classes dominants -tant catalanes com espanyoles- de la Segona Restauració Borbònica. Un Règim del 1978 obertament en crisi i abocat a ser superat per part dels moviments populars així com per les forces polítiques i socials en la construcció d’una nova legitimitat republicana.

En aquest sentit, la defensa per part de la Joventut Comunista de Catalunya del dret a l’autodeterminació és inequívoca. Així mateix considerem que l’excercici d’aquest dret no és un fi en si mateix, sinó que s’enmarca en un procés més ampli que te per objectiu la superació de l’actual ordre constitucional i la consecució de la República Catalana democràtica i social, lliurement federada amb la República Federal Espanyola que volem construir. Així, tenim com a objectiu un país on els interessos de la classe treballadora i els sectors populatrs esdevinguin l’eix central de la vida política, social i econòmica de la nostra societat juntament amb el respecte els drets humans, la justícia social, la pau i la solidaritat entre tots els pobles del món.

És en aquest context polític de ruptura democràtica i acumulació de forces de la classe treballadora en que la Joventut situem la consulta del 9 de novembre. Un procés de llarg recorregut i arrelat a la mobilització i l’empoderament popular que, a més a més, te una altra gran fita en aquest curs polític amb les eleccions municipals del proper maig com a continuació d’aquesta acumulació d’unitat i poder popular i construcció d’alternativa republicana.

És en aquest context polític en que la Joventut Comunista de Catalunya situem la consulta del 9 de novembre i fem públic el nostre posicionament al respecte:

  1. Apostem i recolçem per a que la consulta es celebri si o si en un marc d’amplies garanties democràtiques i respectant i garantint l’efectiva transparència i participació política del poble de Catalunya.

  2. Front al possible recurs del govern central i la consegüent anul·lació de la Llei de Consultes i de la convocatòria de la consulta per part del Tribunal Constitucional instem al Govern de la Generalitat i a totes les institucions públiques a desobeir i garantir la celebració i la votació de la consulta.

  3. En aquest mateix sentit, rebutjem una possible celebració d’eleccions anticipades amb caràcter plebiscitari, o declaració unilateral d’independència per part del Parlament de Catalunya així com qualsevol altra forma que limitin la democràcia i el debat públic. El futur de Catalunya l’ha de decidir el conjunt del poble de Catalunya, en un marc d’empoderament de tota la població i d’ampliació dels marcs de democràcia i participació política.

  4. Participarem i organitzatizarem amb la resta de forces polítiques, socials i organitzacions de la societat civil la resposta i la mobilització ciutadana front a la possible anul·lació de la consulta per part del Tribunal Constitucional o el Govern de la Generalitat.

  5. Fem una crida al conjunt del poble de catalunya i, molt especialment, a la joventut treballadora i estudiantil, a organitzar i sumar-se a les mobilitzacions en la defensa de la consulta i del dret d’autodeterminació del poble de Catalunya.

Visca la República Catalana social i democràtica!

Visca lluita de la classe treballadora!

Visca la lluita de la joventut treballadora i estudiantil!

Comitè Central Joventut Comunista de Catalunya

28 de setembre del 2014