La JCC davant de la PNL sobre Kosovo

Des de la Joventut Comunista de Catalunya volem fer alguns aclariments davant de la proposició no de llei presentada pel Grup Parlamentari Republicà al Congrés que insta al govern espanyol a reconèixer la regió de Kosovo com estat independent, iniciar relacions diplomàtiques, aprovar en el marc del Consell de la Unió Europea el Pla d’Acció per a l’Alliberament de Visats i treballar per la seva adhesió a l’ONU.

El GP republicà està integrat per ERC i Sobiranistes, aquesta darrera, una plataforma a la qual donem suport que va néixer com a corrent intern en els comuns per reivindicar el perfil autodeterminista d’aquest espai i que, davant el viratge en el posicionament nacional i de submissió al règim del 78, va decidir que calia cercar aliances en un moment d’excepcionalitat política que entengués que la qüestió catalana només té sortida mitjançant l’exercici del dret a l’autodeterminació, en tot el seu abast.

En el panorama internacional, la JCC tenim aliances amb altres joventuts i espais antiimperialistes d’arreu del món, i especialment a Europa. El darrer cap de setmana de juny participàvem a la Trobada de Joventuts Comunistes Europees (MECYO), on vàrem reforçar el nostre compromís amb la lluita antiimperialista, entre d’altres, així com ho la Federació Mundial de la Joventut Democràtica (WFDY). El nostre partit i la nostra tradició s’emmiralla a Europa amb el Partit de l’Esquerra Europea i el Grup de l’Esquerra Unitària (GUE/NGL), mentre que ERC forma part de l’Aliança Lliure Europea, integrada al Parlament Europeu amb els Verds (Green/EFA).

Així doncs, es constata que en el panorama internacional les aliances i, conseqüentment, les posicions polítiques en la relació amb altres pobles del món són, en certa mesura, diferents. Tot i les nostres posicions similars de defensa de la sobirania i la lluita antiimperialista dels pobles llatinoamericans, en la qüestió del reconeixement de Kosovo no compartim la posició mostrada.

Des de la JCC rebutgem qualsevol classe de reconeixement com estat independent d’una regió impulsada pels interessos econòmics i geoestratègics de l’OTAN, amb nombrosos vincles amb el narcotràfic, el crim organitzat i grups gihadistes i on molts dels seus dirigents més destacats van ser antics membres de l’Exèrcit d’Alliberament de Kosovo, una organització terrorista que va participar en la guerra de Kosovo i que va cometre una infinitat d’actes criminals. Alhora, no oblidem que l’Estat Espanyol no reconeix a Kosovo per interessos propis lligats a la seva configuració territorial i no pas pels motius que nosaltres defensem, la lluita antiimperialista passa per la no pertinença a l’OTAN, tal i com el poble català ho va votar en el seu dia.

Comitè Central de la Joventut Comunista de Catalunya

24 de juliol de 2019