Resolució de la JCC sobre els resultats del 27S.

Per un procés constituent popular.

Per la refundació de l’esquerra alternativa.

 

Les eleccions del 27S han deixat un escenari complex. D’una banda, la lògica plebiscitària ha estat la principal guanyadora, però a la vegada la lectura dels resultats dóna per a moltes interpretacions, fet que denota la poca utilitat d’unes eleccions al Parlament a l’hora de substituir un referèndum. Així doncs, en escons hi ha una majoria absoluta independentista, però a la vegada aquesta majoria absoluta no assegura una majoria de govern que pugui governar Catalunya i fer complir els fulls de ruta de l’independentisme. D’altra banda, els percentatges de vots són difícilment quantificables, donat que està subjecte a interpretacions i no és possible fer una lectura inequívoca de les eleccions per la pluralitat de forces polítiques com Catalunya Sí Que Es Pot.

Des de la Joventut Comunista de Catalunya considerem que un referèndum continua sent l’única solució per definir la relació que vol Catalunya amb la resta dels pobles d’Espanya. Així mateix, creiem que per a que aquest referèndum sigui reconegut cal una àmplia participació. És per això que només amb les màximes garanties democràtiques, és a dir amb un debat entre igualtat de condicions entre les diferents postures, a partir d’un debat democràtic serà possible donar per tancat un conflicte que monopolitza la política catalana i espanyola des de fa anys. De la mateixa forma, considerem que aquest conflicte és un dels resultats de l’esgotament del règim del 78. La JCC aposta per la ruptura democràtica amb aquest règim mitjançant l’apertura d’un procés constituent a Catalunya que doni empenta a l’inici d’altres a les nacions de l’Estat espanyol, així com un procés constituent en tot l’Estat que situï la plurinacionalitat i la lliure determinació de les nacions com a eix vertebrador del nou projecte d’Espanya. Considerem que amb l’actual correlació de forces parlamentàries és poc viable obrir un procés constituent que asseguri un avenç en els drets socials i democràtics. Per això, la JCC aposta per una aliança de les forces rupturistes per forçar l’obertura d’un procés constituent participatiu que defineixi unes noves regles de joc, en base a un projecte popular i democràtic, que culmini amb un referèndum en el que es voti la relació que vol la ciutadania amb l’Estat espanyol.

La JCC considera decepcionants els resultats de Catalunya Sí Que Es Pot. Animem a les forces polítiques que conformen aquesta coalició a fer una reflexió profunda sobre el seu projecte polític, i sobre les causes de la pèrdua d’escons respecte els resultats d’ICV-EUiA el 2012. La JCC considera que el fracàs de Catalunya Sí Que Es Pot no pot ser analitzat des d’una perspectiva superficial. Considerem que les causes de la devallada electoral són de fons. Només amb una reflexió en profunditat de totes les parts, i en conjunt, es podrà seguir una línia política que ens situï com a actor polític clau.

Considerem que Catalunya Sí Que Es Pot no ha aconseguit aplegar les energies que van conquerir places importants en les eleccions municipals. Les lògiques de la vella política, els pactes de despatx i l’electoralisme en la forma de crear aquesta candidatura han fet de tap per incorporar amplis sectors d’activistes que van inclinar la balança en les eleccions municipals. La Joventut Comunista de Catalunya continua apostant per la unitat popular com a estratègia per derrotar els projectes oligàrquics a Catalunya i a Espanya. Només amb la implicació dels moviments populars en la confecció dels instruments i dels programes electorals, només amb la construcció d’espais de participació i empoderament és possible realitzar una campanya popular guanyadora. En les eleccions municipals l’esquerra alternativa va rebre una sèrie de lliçons que no ha aplicat en aquestes. Tanmateix, el cicle electoral que va començar amb les eleccions europees ha portat a un increment de l’electoralisme en el si de l’esquerra alternativa. Un increment que ha portat, alhora, a deixar de banda la lluita al carrer. Si no reaccionem a temps, quan acabi aquest cicle electoral, només podem assegurar que les posicions dels moviments populars i de l’esquerra seran més dèbils i que tindrem una capacitat de resistència menor a les noves ofensives oligàrquiques. La Joventut Comunista crida a la reflexió a tots els moviments populars i a l’esquerra per evitar una situació d’extrema debilitat i de profunda decepció un cop passades les eleccions generals.

Un cop passades aquestes eleccions s’obre un escenari en el que la primera i la segona força tenen programes neoliberals i projectes que només beneficien a les elits econòmiques. La lògica plebiscitària ha situat la disputa política en clau nacional de forma exclusiva. Des de la JCC valorem molt negativament la pujada de Ciutadans. Considerem aquest partit el nou projecte de les elits espanyoles a Catalunya, el projecte per situar a les classes populars castellanoparlants en la lògica de la disputa nacional i no pas en la lògica del conflicte social i de classe. De la mateixa manera, la pujada de C’s certifica el fracàs de la integració d’àmplies capes de la població en el projecte catalanista com a conseqüència del lideratge dels sectors conservadors. Només una força de base popular i amb un projecte nacional integrador i social pot contrarestar l’efecte Ciudadanos. Aquest projecte no pot venir de partits ancorats en les velles lògiques institucionals, que han tingut males experiències en la gestió governamental. Des de la JCC considerem que cal un procés de refundació de l’esquerra catalana que deixi enrere els lideratges situats en les lògiques antigues i institucionalitzades, que tingui la capacitat de definir un projecte polític clar i defugi de les ambigüitats pròpies de les dinàmiques que denunciem. La Joventut Comunista aposta per redefinir els instruments político-institucionals on participen els i les comunistes, i obrir un debat de fons que faciliti la possibilitat d’obrir una nova etapa un cop s’hagi tancat el cicle electoral.

 

Comitè Executiu

Joventut Comunista de Catalunya

02 d’octubre de 2015