Resolucions del II Congrés

 

 

En el II Congrés, la JCC va aprovar dues resolucions sobre qüestions d’actualitat política. La primera, sobre l’1 d’octubre, en la que fixa la seva posició. La segona, respecte la vaga dels treballadors i les treballadores del metro de Barcelona.

Les podeu llegir a continuació, o descarregar-les en pdf 


 

RESOLUCIÓ SOBRE L’1 D’OCTUBRE

Per comprendre el conflicte entre l’Estat Espanyol i Catalunya cal fer una visió a anys enrere. Fer un balanç Històric i Polític de la conjuntura estatal, i del mal anomenat ‘’Estat plurinacional’’, i trobarem la problemàtica. Però per no traslladar la visió tan enrere, podem trobar el entrellat d’aquest conflicte en la retallada de l’Estatut, per part del PSOE-PP, aprovat pel Parlament de Catalunya en 2005 i ratificat sota Referèndum en 2006 per la societat catalana, deixant aquest Estatut favorable als interessos centrals de l’Estat, envaint competències. Des de Juliol de 2010 part de la societat catalana s’ha manifestat sistemàticament per exigir major autonomia econòmica i política.

Es podria dir que la societat catalana, abans del 2010 , s’acontentava amb un Estatut d’Autonomia amb més competències i amb menys invasió de les mateixes per l’Estat Espanyol. Manifestacions des de l’any 2010 van omplir els carrers de les principals ciutats catalanes i després d’això la negació de l’Estat a reconèixer cap problemàtica estructural a nivell territorial en l’Estat han fet, que en els anys passats, sobiranisme rupturista s’hagi convertit en una tendència política que no es pot aturar. No hi ha Estatut d’Autonomia que arregli el desistiment i falta de preocupació de l’Estat respecte a la veu de la ciutadania catalana. Tampoc es pot parar per la dreta catalana que ha usat el procés per beneficiar-se políticament.

Entenent la situació política de Catalunya en un marc marxista, la Joventut Comunista de Catalunya es posiciona a favor del referèndum que es celebrarà l’1 d’Octubre sempre i quan el referèndum sigui vinculant i es compleixin tota una sèrie de garanties democràtiques que, una vegada siguin aprovades pels òrgans de govern de Catalunya, rebran tot el suport de la Joventut Comunista.

Entenem com a garanties democràtiques:

  • Que la Generalitat respecti el resultat que surti de les urnes l’1 d’Octubre.
  • Que el Parlament de Catalunya elabori una sèrie de lleis que garanteixin la seguretat personal i econòmica de les persones implicades.
  • Que la Generalitat tingui un cens actualitzat previ al dia del referèndum. A més, a les JCC instem que defensem el vot de les persones migrades.
  • Que el Govern garanteixi que la jornada de l’1 d’Octubre transcorrerà pacíficament i democràticament utilitzant tots els mitjans que disposi la Generalitat de Catalunya si és necessari.

La Joventut Comunista de Catalunya referma la defensa del Dret d’Autodeterminació del poble de Catalunya i creu que actualment es donen les condicions materials objectives per la seva realització. Tanmateix, aquesta sempre apostarà per la construcció d’una República Catalana sobirana i lliurament confederada amb la resta de pobles de l’Estat Espanyol i anhela una convivència entre tots els pobles del món.

Com a Joventut Comunista defensem la unilateralitat del referèndum ja que reconeixem la legitimitat del Parlament de Catalunya com a òrgan representatiu del poble català. Així mateix, per nosaltres les sancions i prohibicions del Govern del PP i els seus instruments judicials no són un impediment per la realització d’aquest procés participatiu, perquè la ruptura de l’ordre constitucional és inherent al projecte revolucionari.

A causa d’uns calendaris i el full de ruta del PDECat absolutament partidista i al servei de mantenir una majoria electoral i la superació de la crisi interna causada per la reconversió de CDC en PDECat, la inclusió d’una part substancial de la societat catalana no independentista, però sí sobIranista, s’ha dificultat.

A més, a causa d’aquest full de ruta incomplert de Junts pel Sí, mostrem dubtes sobre si el govern té un compromís clar per elaborar un referèndum vinculant i que compleixi les garanties esmenades per l’1 d’Octubre.

Així doncs, tenint en compte la situació ja presentada, com a Joventut Comunista de Catalunya, en el cas que es compleixin les garanties abans esmenades, acceptarem la legitimitat d’aquest procés participatiu i cridarem a la seva participació com a referèndum. En el cas que aquestes no es compleixin, cridem a la participació en forma de mobilització i protesta l’1 d’Octubre.

A Barcelona,
el 15 de juliol de 2017


RESOLUCIÓ SOBRE LA VAGA DE METRO

 

Donem suport a la vaga de treballadores del Metro de Barcelona i condemnem qualsevol mesura que atempti amb el dret a vaga i a la negociació col·lectiva.

El punts que defensa la plantilla són legítims i els compartim, com és acabar amb la precarietat i la internalització de les tasques que haurien de fer personal de Metro i no empreses externes.

No tolerem, però, que la dreta neoliberal aprofiti la lluita dels treballadors i treballadores als seus interessos.

Així doncs, desitgem que es faciliti un àmbit de negociació que acabi amb un bon acord per part de les treballadores on segur sortirà beneficiada la ciutadania.

Per un transport públic i de qualitat.

 

A Barcelona,

el 15 de juliol de 2017