Va Conferència Nacional – Per la defensa de l’educació pública i en català

Les eleccions municipals i autonòmiques del darrer 26 de maig van manifestar el gir a la dreta en el panorama polític espanyol i català i el tancament definitiu del cicle polític del 15-M. Això s’ha vist traduït amb l’entrada de la dreta i l’extrema dreta en diversos governs als nostres municipis i a diverses regions, com és el cas del País Valencià o el suport imprescindible al govern de les Illes Balears.

En el cas valencià, VOX estarà al capdavant de la conselleria d’Educació, fet que implica una mala notícia pel moviment estudiantil valencià i pel conjunt de l’estudiantat treballador, ja que les apostes educatives del partit es basen en la defensa del model segregador i classista de l’escola concertada; l’atac front al sistema d’immersió lingüística i l’ensenyament del valencià i, finalment, l’eliminació del contingut en valors en matèria sexoafectiva a les aules. A les Illes Balears, els dos partits també han arribat a un acord pel que fa en matèria d’educació, eliminant el sistema educatiu en català.

Per una banda, aquestes mesures en contra de la llengua catalana les podem interpretar com un avís a Catalunya i mostra les conseqüències que pot tenir un govern central dretà per la situació de la nostra llengua. Aquesta mesura ataca directament a la llengua pròpia del País Valencià, el català. Sota un suposat bilingüisme “voluntari” el que fan és acabar amb el valencià a l’educació, que ja de per si està en una situació crítica.

Per l’altra banda, les intencions per augmentar la capacitat de decisió i intervenció de les famílies en l’educació pública són evidents. Posant per davant l’interés individual de les famílies per censurar i controlar el contingut educatiu – sobretot aquell relacionat amb la diversitat LGTB i el feminisme – al col·lectiu, que ha de ser fomentar l’esperit crític. L’educació pública no pot tenir les mateixes dinàmiques que les escoles privades, posant a les famílies i els seus capritxos al centre.

I, finalment, veiem com pretenen imposar una educació completament conservadora que es basi en la repetició de dogmes tradicionals. Aquest “treure les ideologies de les aules” no és res més que la destrucció de tota consciència que no encaixi amb el seu nacionalcatolicisme. Segons ells tot és ideologia menys el seu racisme, la seva LGTBfòbia, la seva catalanofòbia i el seu anticomunisme.

És per això que des de la Joventut Comunista de Catalunya:

  • Mostrem la nostra solidaritat amb el moviment estudiantil del País Valencià i de les Illes Balears, davant dels atacs de la dreta i l’ultra-dreta a l’educació pública.
  • Fem una crida al moviment estudiantil català a l’organització per defensar, amb dents i ungles, una educació pública en català i al servei de la classe treballadora.
  • Apostem per un model d’educació pública, gratuïta, universal, de qualitat i en català en totes les seves etapes.

Resolució presentada pel Comitè Executiu a la Va Conferència Nacional de la Joventut Comunista de Catalunya