Manifest 25N | Dia internacional de l’eliminació de la violència envers les dones

25 de novembre del 2022 i continuar essent igual de necessari que sempre la reivindicació contra la violència que patim diàriament les dones. La societat avança, canvia, i s’adapta, i així mateix ho fa el masclisme, que troba noves formes d’agredir-nos i oprimir-nos, aquest cop, per exemple, amb les punxades a les discoteques, que tanta angoixa han estat sembrant en els darrers mesos.

Hem vist com centenars de noies han estat denunciant aquesta nova pràctica a través de les xarxes socials, i la resposta que moltes han rebut ha estat de mofa i burla per part de molts homes, la majoria d’ells joves. Això ens deixa amb una doble desprotecció, ja que no només no es fa res per aturar aquestes agressions, sinó que tampoc se’ns pren seriosament. Tant és si les joves tenim por de sortir a la nit o de tornar soles, no? 

De fet, no només cal una reivindicació, sinó també una visibilització, pel fet que continuem assumint com a “normal” formes de violència poc detectables, però igualment perilloses, com serien els mal anomenats micromasclismes: violència psicològica, violència estètica, violència digital, etc., i això és un perill per a nosaltres, perquè si no les reconeixem com a violències, no les podem detectar i combatre.

També hem d’estar alerta amb els moviments feministes radicals i reaccionaris que aparten de la lluita i de la vida a les dones trans. Les seves incongruents idees han de ser rebutjades de tots els espais per evitar que segueixin dividint la lluita, ja que la creixent onada de terfs és preocupant, especialment en moviments suposadament d’esquerres. 

Cal, doncs, que les professionals en matèria de violència masclista estiguin actualitzades en les noves formes d’aquesta, per poder detectar-les i adoptar polítiques preventives; així com seguir reforçant l’educació feminista.  

De la mateixa manera, cal rebatre qualsevol discurs trànsfob per evitar la desinformació, la discriminació a les persones amb expressions de gènere diverses i la desmobilització del moviment feminista. Només podem entendre la lluita com a transinclusiva, de classe, transgeneracional i inclusiva amb les persones racialitzades i neurodivergents. 

Comitè Executiu de la Joventut Comunista de Catalunya

22 de novembre de 2022