Comunicat sobre els fets ocorreguts la darrera setmana a Sallent

La institució educativa actual no dona resposta efectiva a molts casos d’assetjament escolar que pateixen les estudiants, fent els ulls grossos davant d’agressions físiques i verbals, banalitzant-ne la gravetat. Avui dia, els valors de l’educació pública estan lluny de fomentar el respecte a la diversitat sexual i la inclusió de les persones migrades. Fomentant, d’aquesta manera, la reproducció dels discursos d’odi de l’extrema dreta.

L’assetjament escolar no és només un problema dins les aules, sinó que també afecta la vida de les persones excloses per la societat capitalista en la qual vivim, així com a la societat en conjunt. Actualment, ens trobem en una situació en què els assetjadors acaben conduïnt a les víctimes a prendre decisions irreversibles i, alhora, les xarxes de suport i les persones del nostre entorn acaben sent insuficients. Així, com a joventut comunista tenim el deure de construir espais segurs on les víctimes puguin ser acompanyades i ajudades.

Fets com els que han succeït a Sallent aquesta darrera setmana no es poden tornar a repetir i remarquem que els casos d’assetjament escolar a l’IES Llobregat no són puntuals, sinó el dia a dia de moltes estudiants del centre; moltes d’elles sense recursos i sense el suport del mateix institut. Aquest darrer, tot i ser coneixedor de moltes d’aquestes situacions, no hi actua ni es manifesta fins que succeïxen desgràcies com les d’aquesta setmana. L’addicció a les drogues, els problemes socioeconòmics o altres situacions desfavorables diverses són exemples que envolten el dia a dia de les joves que viuen a Sallent. Un entorn d’on és difícil sortir, per no dir impossible. 

Aquestes afirmacions no són banals, sinó que hi ha fets i dades que demostren tot l’exposat, com és el cas de la pèssima nota que manté des de fa anys l’IES, situant-lo al podi dels pitjors instituts del Bages. Fent una retrospecció, es manifesta com en la darrera dècada hi ha hagut molts casos d’assetjament escolar silenciats per por i pressió per part del professorat. Fins i tot es podria afirmar que alguns d’ells han participat activament o passivament amb comentaris o accions, fomentant l’assetjament.

Per tot això, des del col·lectiu de Manresa de la Joventut Comunista de Catalunya condemnem i denunciem la posició que ha pres l’institut de Sallent respecte als fets ocorreguts el passat dimarts, quan un nen ha sigut empès al suïcidi i la seva germana, per solidaritat, l’ha intentat acompanyar.

Exigim urgentment que es posi fi a aquesta situació: donant eines eficients per l’acompanyament i l’assessorament de les estudiants, juntament amb unes disculpes públiques per la manca d’atenció de les institucions educatives del centre durant tant de temps. 

Esperem que aquest fet faci que no torni a passar mai més una cosa així. Durant la darrera setmana, l’IES Llobregat ha venut un discurs basat a dir que no havia detectat cap indici d’assetjament. La realitat és, però, que la família ja havia exposat el cas tant a l’institut com a les autoritats locals, les quals no li van donar importància i no van ajudar. No podem ignorar la salut mental de les joves que es veu cada dia més afectada pel sistema agressiu en el qual vivim. 

Reiterem el nostre condol a la família en un moment tan difícil. Alhora, comprenem que no és gens fàcil veure com els mitjans de comunicació tracten mediàticament el cas i a la víctima mortal com a noia. Clar exemple de constituir una falta el respecte a la seva memòria i deixant en segon pla la integritat física de la persona. Ens trobem davant un sistema que no posa al centre ni les persones ni la vida, i ataca constantment la diversitat i el dret de les persones trans.

Cal, doncs, posar solució a l’assetjament escolar per qui ja no hi és, per qui ho pateix i per qui ho patirà. Maluradament, el sistema capitalista sempre ha sigut així amb l’objectiu de mantenir-nos explotats: ataca a les minories per afavorir-se, elimina la consciència comuna i promulga l’individualisme, l’aïllament, el malestar mental i físic i afavoreix accions com les que denunciem avui.

Per uns espais lliures d’agressions on les i els joves puguin sentir-se segures. 

Aturem l’assetjament escolar, la transfòbia i el racisme!

Col·lectiu de Manresa de la Joventut Comunista de Catalunya

26 de febrer de 2023