Contra les agressions imperialistes, solidaritat internacionalista del jovent català

Les organitzacions juvenils revolucionàries i de l’esquerra catalana, davant els esdeveniments que han tingut lloc durant els darrers mesos a l’Estat Plurinacional de Bolívia, volem fer públic el nostre posicionament.

Vista la renúncia a la presidència d’Evo Morales forçada per amenaces de militars i poders estrangers, notablement l’Organització d’Estats Americans, organització econòmicament depenent dels Estats Units, considerem que el canvi de poder al país només pot ser descrit com un cop d’estat. Fet que queda encara més palès després que fa un mes, al juny, el CEPR i el MIT qüestionessin l’informe fet per l’OEA i demostressin que no hi va haver el suposat frau electoral que les forces reaccionàries van argumentar per justificar el cop d’estat.

El nou govern de Jeanine Áñez es caracteritza per ser un govern profundament conservador, enemic dels pobles originaris i al servei de l’imperialisme i el neoliberalisme. Un govern que des de la seva il·legítima arribada ha liquidat simbòlicament el llegat de president Evo Morales i les
conquestes socials per la classe treballadora del país.

La Unió Europea i els seus respectius governs, un cop més, com ja vam veure amb Veneçuela i el reconeixement a Guaidó, s’han alineat amb l’ultraconservadorisme llatinoamericà contrari a la voluntat popular. Per això, les organitzacions sotasignants creiem que:

  • S’ha d’acabar la persecució judicial contra Evo Morales per raons polítiques, permetent així el seu retorn al país.
  • Cal que es retorni el poder al legítim guanyador de les eleccions, Evo Morales, i al seu partit, el MAS.
  • La Unió Europea i els seus governs han de rectificar la seva posició antidemocràtica i fer pressió perquè retorni la democràcia al país andí.
  • L’Estat espanyol, amb un govern pretesament progressista al capdavant, ha de reconèixer la gravetat del cop d’estat comès i treballi expressament en l’àmbit internacional per aturar les accions del Govern il·legítim d’Áñez.

Juliol 2020

Jovent Republicà

La Forja – Jovent Revolucionari

Joventut Socialista Unificada de Catalunya

Joventut Comunista de Catalunya