Avui 24 de novembre, dia del Black Friday, jornada ianqui del consumisme, la Joventut Comunista ens posicionem.
En un moment de clara pèrdua generalitzada de poder adquisitiu, els mitjans de comunicació i les grans empreses ens insten a consumir desmesuradament. Durant aquests dies tothom corre al seu centre comercial de confiança per por a sentir-se fora de la societat i de perdre’s l’esdeveniment de l’any. El capitalisme ens ha creat necessitats en l’adquisició de capritxos i qüestions naïfs i banals, fent-nos sentir malament si no aprofitem unes “rebaixes” ridícules per accedir a ells.
I així és com es crea una roda de consumisme que fa que la gent gasti diners i els pocs estalvis que tenen en coses que no necessiten.
A tot això cal afegir més elements, en l’article de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ) titulat “Baixen els preus al Black Friday, no sempre” fan un recull de dades sobre la variació de preus abans i durant aquestes jornades i estimen que el 2020 un 25% dels productes van pujar de preu abans de les rebaixes i un 19% van rebaixar-lo durant aquestes. El 2022 les dades eren que un 2% dels productes estaven més rebaixats respecte d’un mes abans, mentre que un 64% van mantenir el preu i un 37% van augmentar preus durant les rebaixes. Aquestes pràctiques, a més, estan recolzades per una normativa molt laxa, la Llei Estatal 7/96, de 15 de gener de regulació del comerç al detall, que estableix que quan es parla de rebaixa el preu del producte ha d’haver disminuït els 30 dies anteriors sobre el producte idèntic.
En aquestes jornades no només el consumidor és l’afectat, sinó també el planeta. El marcatge d’unes dates de distribució estrictes per a tenir tots els productes, les compres online i tota la despesa produïda en matèria de publicitat física no fan sinó agreujar la situació de crisi climàtica que vivim.
L’explotació laboral està a l’ordre del dia en temporades de rebaixes com el Black Friday. Aquesta es produeix especialment entre les treballadores del sector del comerç i de distribució que es veuen obligades a augmentar de forma desmesurada la seva càrrega de treball i jornada laboral, sovint sense millores salarials, sense un reforç de la plantilla i amb l’augment dels contractes temporals i precaris. Les treballadores del comerç han d’atendre una massa de consumidors maleducats i, a més de l’augment de la pressió empresarial, les treballadores han de solucionar els problemes que generen els clients pel neguit d’aconseguir el millor producte rebaixat. D’aquestes pràctiques d’explotació laboral, la més popular i perjudicial és l’extensió de les jornades fins a la jornada completa o més, ja que, per una banda, tenen l’obligació d’entrar abans d’hora per poder posar la botiga perfecta per la seva obertura. I, per una altra banda, sovint s’obliga a les treballadores a temps parcial a fer hores complementàries, fet que acaba produint que acabin fent jornades a temps complet per menys sou, sota l’amenaça de la pèrdua de la feina si no treballen aquests dies.
Finalment, el cas de les treballadores de repartiment i, concretament, d’Amazon, és el dels més destacables d’explotació laboral. És per això que donem suport a la vaga que han convocat pel 27 i 28 de novembre on reclamen millores en les condicions de salut laboral a l’empresa i contra els salaris de misèria que reben. Amazon és una empresa acostumada a dur a terme pràctiques antisindicals, com va demostrar el cas d’espionatge a delegats sindicals lligat a l’empresa del comissari Villarejo i obsessionada amb el control dels seus empleats mitjançant la tecnologia que esdevé la protagonista d’aquestes jornades. Els seus treballadors no poden anar al lavabo durant la jornada laboral, no poden fer descansos i han de conduir probablement més hores de les permeses per la legalitat i la prevenció de riscos laborals. Tot això sovint sent contractats per una empresa prestadora de serveis per Amazon o sent falsos autònoms.
És per tot això que des de la Joventut Comunista de Catalunya denunciem la jornada del Black Friday i defensem un sistema econòmic diferent on no se’ns creïn necessitats de consum artificials, no se’ns enganyi i on es respecti la sostenibilitat i els drets laborals. Donem també tot el nostre suport a les reivindicacions de les treballadores d’Amazon que es planten contra l’explotació.
Davant el consumisme, més comunisme!
Comitè Executiu de la JCC